JAK ZROBIĆ SPAGHETTI W SOSIE GRZYBOWYM?

Spaghetti to makaron znany i lubiany. Idealny do łączenia z lekkimi sosami. Ja najbardziej lubię go z sosami na bazie pomidorów lub śmietany, chociaż te drugie nie wydają się lekkie. Tutaj jeden z prostszych a bardzo dobrych przykładów na ten sos. Niestety jeśli chcesz unikać śmietany nie zrobisz dobrego sosu grzybowego. Ważne, żeby używając spaghetti, składniki siekać dość drobno, gdyż makaron ten przez swój kształt i grubość niezbyt dobrze przyjmuje sosy z większymi kawałkami, tym samym zostają one na talerzu podczas jedzenia, a tego nie chcemy.

Jak lubisz większe kawałki w sosie, to warto zmienić kształt makaronu na np. farfalle lub casarecce. Oba makarony dobrze się sprawdzą do tego celu. Sos grzybowy na bazie śmietany ma jeszcze to do siebie, że jego barwa je biała, więc możesz również poeksperymentować prezentacje dania i jego smak poprzez użycie np. makaronu ze szpinakiem czy burakiem. Jeśli używasz innych grzybów niż pieczarek, np. suszonych, to koniecznie namocz je przez noc i na pewno będziesz potrzebował więcej czasu na ich usmażenie.

Składniki:

  • 200g ulubionych grzybów (użyłem pieczarek)
  • 200g makaronu suchego lub około 350g makaronu świeżego
  • 1 większa cebula
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 100-150ml śmietanki 12% niehomogenizowanej
  • 2 łyżki oliwy
  • sól i pieprz do smaku, szczypta oregano
  • opcjonalnie: garść świeżej posiekanej pietruszki, ser grana padano lub parmezan

Przybory:

  • Do tego dania wystarczy prosta patelnia non-stick, garnek i coś czym wszystko posiekasz.

Przygotowanie:

Wlej 1,5-2l wody do garnka i dodaj 2 łyżeczki soli. W międzyczasie posiekaj drobno cebulę i dodaj na patelnie na zimną oliwę. Rozgrzewając patelnie, przeciśnij przez praskę, obrany czosnek i wraz z posiekanymi pieczarkami dodaj na patelnie. Posól i smaż na dużym ogniu przez kilka minut. Będą prawie gotowe jak zobaczysz, że zmniejszają swoją objętość i lekko ciemnieją. Powinna już zacząć gotować się woda. Dodaj makaron i gotuj al dente.

Do pieczarek dodaj śmietanę i zredukuj ogień, ciągle mieszaj. Nie chcemy, żeby zbyt gwałtownie się ścięła. Odlej do szklanki około połowę jej objętości wody z makaronu, pozostały makaron odlej. Nie płucz. Na patelni śmietana powinna już gęstnieć. Dodaj ćwierć szklanki wody z makaronu, wymieszaj i po chwili dodaj gorący makaron. Dokładnie wymieszaj, aż sos ponownie się zredukuje i będzie się lepił makaronu. Dodaj pietruszkę, wymieszaj i nałóż na talerze. Na koniec możesz posypać ulubionym dojrzewającym serem dla smaku i aromatu, np. parmezanem.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.