JAK ZROBIĆ TAGLIATELLE Z HUMMUSEM I POMIDORKAMI RZYMSKIMI?

Makaron jest to tak wdzięczna forma klusek, że nie sposób łączyć jej na dziesiątki sposobów. Na szczególne wyróżnienie dla fanów wegańskich potraw jest izraelski hummus w wersji klasycznej. Ta aksamitnie kremowa pasta to cudo, które równie idealny do ulubionego pieczywa, sałatki i w mojej ocenie również do szerokich makaronów jak tagliatelle lub papardelle. Danie takie jest ekspresowe, smaczne, sycące a co najważniejsze bogate w składniki odżywcze i minerały. Po prostu obiad idealny, szczególnie dla tych, komu zależy na odpowiednio zbilansowanej diecie.

Dla osób, które nie kojarzą hummusu, polecam spróbować chociaż gotowego w opakowaniach po około 160g, dostępnych w popularnych marketach, do których idzie się w sobotę lub z czerwonym owadem w logo. Co ciekawe, mają całkiem przyzwoity skład i konsystencje, dzięki temu będą idealne na pierwszy zakup tej pysznej pasty. W wielkim skrócie jest to połączenie wysokobiałkowej ciecierzycy, z masłem sezamowym, czosnkiem, wodą, cytryną i odrobiną wody. Idealny hummus to aromatyczna pasta o smaku sezamu z czosnkiem o kremowej, rozpływającej się konsystencji. Dostępna w wielu wariantach smakowych jak paprykowy, dyniowy, z czarnuszką czy z pomidorami. Osobiście wersja klasyczna będzie tutaj najlepsza. Szczególnie, że bardzo smaczny hummus, przy odrobinie cierpliwości i planowania jesteś w stanie samodzielnie zrobić w domu. To jednak temat na inny wpis.

Składniki:

100g hummusu klasycznego na osobę

120g makaronu tagliatelle/papardelle na osobę (z pszenicy durum dla wegan lub jajeczny domowej roboty)

30g pomidorków rzymskich na osobę

sól, pieprz

2 łyżki oliwy z oliwek

opcjonalnie: ziarna sezamu białego i drobno posiekania pietruszka

Przybory:

Patelnia z powłoka non-stick

Garnek do ugotowania makaronu lub mikser termiczny np. HotmixPRO

Przygotowanie:

Makaron gotujemy w osolonej wodzie 1 łyżka soli na 1 litr wody na 120g makaronu. Pod koniec gotowania odlej około pół szklanki wody z makaronu. Na patelni rozgrzej oliwę, dodaj przekrojone na pół pomidorki rzymskie, smaż 2-3 minuty, tylko, aby je podgrzać i lekko zrumienić skórkę. Do odlanego makaronu dodaj hummus i trochę wody z makaronu, dokładnie wymieszaj i już nie podgrzewaj. Po wymieszaniu ozdób pomidorkami z patelni lub jeśli nie potrzebujesz, żeby były widoczne lekko mieszasz całość. Osobiście posypałem dla ozdoby i chrupkości prażonymi na suchej patelni ziarnami sezamu i pietruszką.

PROTIP:

Z podanych składników wychodzi porcja dla jednej osoby na poziomie 350g. Czas przygotowania to około 30 minut.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.