Najczęściej pesto każdy zna z przemysłowej wersji, zapakowanego w słoiczek dumnie stojący na sklepowej półce. Oczywiście jest on jaki jest, jak każdy gotowy wyrób. Przypomina oryginał na ile może, ale konsystencja i wykonanie plus środki konserwujące powodują, że jednak czuć różnicę. Tradycyjnie pesto to pasta ucierana w moździerzu, najbardziej podstawowy przepis to jednak bazylia, parmezan i orzeszki pinii z oliwą i czosnkiem. Zapraszam Cię jednak dzisiaj do odkrywania innego smaku i bazując na podstawowej recepturze, zróbmy wspaniały, aromatyczny sos z rukoli.
Składniki:
- 100g rukoli
- 50g parmezanu lub innego dojrzewającego twardego sera
- 1-2 ząbki czosnku
- 90g oliwy z pierwszego tłoczenia
- 30g orzeszków pinii lub innych orzechów, które lubisz.
- sól i pieprz do smaku
- 200g tagliatelle lub papardelle
Przybory:
Potrzebujesz dobrego blendera z regulacją obrotów lub kuter misowy. Chcemy rozdrobnić, a nie zrobić mus. Ja użyłem HotmixPRO Twin i ostrza.
Przygotowanie:
Zagotuj 1-2l osolonej wody, ok. 5g soli na 1l wody. Wszystkie składniki oprócz makaronu wrzuć do blendera. Dla HotmixPRO to ustawienia prędkość 8, czas 1 minuta, pulse. Dla innych blenderów, nie przekraczaj 6000obr/min i staraj się nie zmiksować tego składników na gładką masę, chcemy, żeby były wyczuwalne delikatnie orzechy i kawałki rukoli. Ugotowany makaron odlej i do jeszcze gorącego (nie płucz) dodaj stworzone pesto. Wymieszaj dobrze, tak długo ile potrzeba, żeby ser w pesto stał się kremowy i delikatnie się rozpuścił, a pesto dobrze przylgnęło do makaronu. Podaj posypując szczyptą tego samego sera.