Według raportu GLOVO na 2020 pizza była na pierwszym miejscu, drugim hamburgery, a na trzecim sushi. Dochodzimy do sytuacji, gdzie klasyczne bistra, bary mleczne i restauracje tracą swoich klientów, gdyż Ci wolą gotować w domu, a jedynie produkty takie jak pizza, cieszą sie popularnością. Powodują to obecnie sytuację, że lokale gastronomiczne się przebranżawiają, żeby wytrzymać decyzje rządu, a konkurencyjność ich maleje.
Jeśli pieniądze klientów rozpraszają sie na więcej lokali, a klientów nie jest więcej, każdy szuka dobrego rozwiązania na wyróżnienie swojej pizzerii. Dla wielu pojawia się pomysł rozszerzenia i przygotowania lepszej oferty menu, dla innych zmianę aktualnej, wydaje sie, że nic poza tym za bardzo nie można zrobić, aby nie powtarzać się z innymi.
Wraz jednak z kuchnia włoską, nierozłączne są makarony i co by o nich nie mówić, stanowią rewelacyjne uzupełnienie klasycznej pizzerii. Problem pojawia się jednak, że gotowe suszone makarony, nie są unikalne. Produkcja własna do tej pory wymagała osobnego stanowiska już w i tak wypełnionych po brzegi kuchniach, a dodatkowo czasu, a czasem pracownika, na którego mało kto może sobie pozwolić. W tym miejscu wchodzi właśnie urządzenie Concerto 5, włoskiej marki SIRMAN.
Włoska marka znana na całym świecie od ponad 50 lat – SIRMAN.
O SIRMANie można pisać wiele, ale jedno jest pewne. Zaczynali od krajalnic od drobnych sklepowych, po urządzenia całkowicie automatyczne. Obecnie po 50 latach ich portoflio opiewa na kilkadziesiąt drobnych i większych urządzeń, w większości typu plug-in. Wiele z nich produkowanych jest już ponad 30 lat i mają swoje uznane miejsce w swoim segmencie rynku, dzięki temu przez wiele lat przeszły wiele modernizacji, będąc idealnymi rozwiązaniami, które można kupić.
Jednym z nich jest właśnie makaroniarka.
Maszyna do produkcji świeżego makaronu CONCERTO 5 SIRMAN.
Nie jedyna, a średnia pozycja z portfolio marki SIRMAN, jest najbardziej optymalnym rozwiązaniem, dla większości miejsc, które chciałaby przygotowywać swój makaron. Oprócz niej jest jeszcze mniejsza makaroniarka SINFONIA 2, która najczęściej jesty wykorzystywana do produkcji garmażeryjnej, jako urządzenie pomocnicze oraz w małych punktach take away. Poza nią jest jeszcze SIRMAN ORCHESTRA 10, która zapewnia ogromną wydajność godzinową, dużą dzieżę i przeznaczona jest dla makaroniarni, małych zakładów produkcyjnych i dostawców dla cateringu i gastronomii.
Zacznijmy od podstaw.
Maszyna Concerto 5 to urządzenie, która z założenia ma być ekstremalnie proste w obsłudze. Producent przygotowując ją skupił się przede wszystkim na tym aspekcie, dzięki temu uzyskano urządzenie, które w jednej dzieży miesza masę, a następnie bez wyjmowania jej pozwala na wytłoczenie gotowego kształtu. Powoduje, to, że ekstremalnie zaoszczędzamy miejsce, które urządzenie potrzebuje.
A jeśli o miejscu mowa. Wymiary makaroniarki to raptem 30cm x 66cm, co powoduje, że mieści się w nawet najbardziej zapełnionej kuchni. Została tak przygotowana, żeby nawet osoby niskie były w stanie na niej pracować i kontrolować proces mieszania i tłoczenia, gdyż jej wysokość od klasycznego blatu roboczego to raptem 44cm, tym samym maksymalna wysokość na której jest klapa dzieży to raptem 130cm od podłogi.
Wiem, że wśród moich odbiorców są osoby, które pracują na urządzeniach o różnej głośności pracy. Co mnie tutaj najbardziej zaskoczyło to jej ogromna cichość pracy, jestem przekonany, że mógłbyś ustawić ją na wyspie w markecie, produkować makaron a metr obok w pełni swobodnie, przyjmować zamówienie bez obaw, że się nie zrozumiecie z klientem.
Gdyby jednak tego było Ci mało i uważasz, że to zbyt piękne, żeby było możliwe, dołożę jeszcze coś. Maszyna jest przygotowana do pracy ciągłej. Producent przewidział najważniejsze problemy i wbudował w urządzenie termostat, który po przekroczeniu pewnej temperatury załącza wentylator, który chłodzi silnik. Dodatkowo, jeśli korzystałeś z tego typu urządzeń, szczególnie na poziomie przemysłowym, to na pewno zauważyłeś, że pożądany na początku proces nagrzewania matrycy, w pewnym momencie staje się nie pożądany, gdyż uszkadza nie tylko matryce, jak również produkt końcowy. Dlatego wielu producentów urządzeń przemysłowych zmuszonych jest montować specjalne chłodzenie matryc.
Sirman podszedł do tego znacznie bardziej prozaicznie, chociaż tutaj w dobrym tego słowa znaczeniu. Wymuszając mieszanie, a następnie tłoczenie z jednej misy, spowodował, że naturalnie po opróżnieniu misy, matryce mają czas na odpoczynek zanim zostanie wymieszana kolejna porcja masy, dzięki temu zachowali wymuszone przerwy w pracy, a jednocześnie zredukowali koszty urządzenia.
Dołóż do tego bardzo niski pobór mocy oscylujący na mocy 750W i wtyczka na 230V i masz urządzenie idealny, mobilne, proste kompaktowe i wydajne.
Specyfikacja techniczna CONCERTO 5 SIRMAN.
- Obudowa, ślimak, mieszadło, głowica, pokrywa i pierścień mocujący ze stali nierdzewnej
- Dzieża z odlewanego aluminium
- Mocny silnik, chłodzony powietrzem oraz z przekładnią redukcyjną w kąpieli olejowej
- Panel sterujący z podświetleniem, ze stali nierdzewnej z zabezpieczeniem IP67
- Moc: 750W
- Zasilanie: 230V / 50Hz
- Wydajność: do 8kg/h
- Średnica matryc/wykrojników: 75mm
- Pojemność dzieży/misy: 10l
- Maksymalna masa ciasta: 4kg
- Masa: 42kg
- Opcjonalnie: wózek ze skrzyniami, automatyczny nożyk do obcinania, obudowa malowana na czerwono
Jak możesz zauważyć producent zadbał o co mógł, aby maksymalnie zabezpieczyć silnik przed przegrzaniem, przepięciem czy przeciążeniem. Kąpiel olejowa wraz z chłodzeniem znacząco wpływa na żywotność silnika, a układ chłodzenia pracuje tak długo jak potrzeba, póki termostat nie wskaże, że silnik ma temperaturę neutralną.
Do maszyny do produkcji świeżego makaronu Concerto 5 SIRMAN, przygotowano, aż 75 rodzajów wykrojników. Znajdziesz tam kilka rodzajów spaghetti oraz chitarrine, tagliolini, tagliatelle i pappardelle. Dodatkowo producent przygotował kilkadziesiąt form krótkich od penne, casarecce, fusilli, trotole, radiatori po campanelle kończąc. Zadbał również o arkusze do lasagne, a jeśli tego Ci będzie mało to możesz zawsze zamówić matryce z poza standardowych kształtów taką jak potrzbeujesz.
Makaron idealny, który zapewni Ci unikalność.
Obecnie najczęstszym problemem wynosów jest to, że wiele klasycznych dań nie prezentuje się tak dobrze, w menuboksie jak na odpowiednio podanej zastawie, w stylowym otoczeniu restauracji, nawet jeśli jest to najsmaczniejsze danie, jakie gość mógłby zjeść. Drugim problemem jest, że wiele dań zbyt szybko stygnie, a inne nie nadają się na wynos ponieważ, robią się gumowe, niezjadliwe. Nawet makaron w wersji suszonej, znany Ci ze sklepu nie do końca spełnia swoje założenia, gdyż dość łatwo wchłania wodę i mocno rozmięka. Makaron robiony własnoręcznie również ma ten problem. Najczęściej w pierwszej wersji winny jest skład sama pszenica durum i woda, nie zapewnia odpowiednio zbitej masy. W drugim jest za to problem tego, że jest najczęściej wałkowany ręcznie, bardzo wilgotny i plastyczny przez to również łatwo chłonie otoczenie.
Dlatego warto pomyśleć o makaroniarce, która bazuje na sprawdzonej recepturze domowej zbudowanej z mieszanki mąki białej (gluten), mąki semoliny i jaj lub masy jajecznej. Nawet jeśli jednak wykorzystasz taki skład to nadal będzie za mało, gdyż potrzeba do tego jeszcze prasy, a tak właśnie działa tłoczenie w makaroniarce. Odpowiednia masa złożona z kombinacji mąk, zapewnia dobra strukturę, a dodatek jaj twardość i mniejszą nasiąkliwość makaronu. Wszystko odpowiednio mocno sprasowane powoduje, że makaron można gotować nawet 12 minut i nie powoduje do rozgotowania, chociaż do al dente mu daleko.
Oznacz to nie mniej, nie więcej, że taki makaron pozwala na dodatkowe kilkanaście minut zanim zaparzy się lub zbije w zwartą masę z sosem przebywając menuboksie, a to już pierwszy krok do oferowania unikalnych makaronów własnej produkcji.
Trochę fantazji makaronowej.
Wyobraź sobie, że pierwszą rzeczą, ktora Cie wyróżnia to hasło – produkujemy własny makaron. Dołóż do tego sycące danie, które jest smaczne i gorące, a jego konsystencja jest nadal bardzo zadowalająca twojego gościa. Dodatkowo wiedząc, że maszyna wytłoczy wszystko co mieści się w parametrach, zaczynasz tworzyć własne kompozycje. Makaron z sokiem z buraków, ze szpinakiem, mątwą, dynią, pomidorami, kasztanów pieczonych czy kakao. Makaron z mieszanek mąk kukurydzianych, ryżowych, ekologicznych, z ciecierzycy i innych, z jajami przepiórczymi, kaczymi lub serwatką białkową dla sportowców. Kompozycje pod diabetyków, pod chorych na celiakię. Nowe dania, zaopatrzenie lokalnej garmażerii, zaopatrzenie lokalnego cateringu czy firm oferujących diety kubełkowe. Wierze, że i ty widzisz dziesiątki sposobów na to, żeby się wyróżnić, a to tylko jedno urządzenie.
Przechowywanie
Makaron po produkcji nie klei się, gdyż masa jest mnie nawodniona. Powoduje, to że do 12h możesz przechowywać go do bieżącego użycia w skrzyniach, wózku. Do 3 dni wytrzyma w chłodni, a nawet do 3 miesięcy jesteś w stanie go bezpiecznie mrozić. Jeśli jednak to będzie dla Ciebie za mało nadaje się on do suszenia jak każdy makaron produkowany przemysłowo.
Podsumowanie
Urządzenie w 2021 roku można było znaleźć w Polsce już od 12 300zł netto a dokupienie jednej matrycy za około 485zł netto pozwala na bieżącą produkcje. Biorąc pod uwagę jego kompaktowość, wydajność i możliwość oraz to, że nie ma ograniczeń względem wieku operatora, czy jego wytrzymałości i siły, a dodatkowo nie wymaga często dodatkowego stanowiska pracy, zakup tego urządzenia myśląc o makaronach jest przynajmniej 3 krotnie mniejszy niż próba zatrudnienia dodatkowego człowieka, który ręcznie produkuje makaron. W dodatku producent deklaruje dostępność części zamiennych do 30 lat wstecz, a wskazując dodatkowo jego konstrukcję ciężko znaleźć element, który mógłby się zepsuć, a nawet jeśli jego wymiana nie będzie stanowiła, żadnego problemu. Jeśli inwestycja w makaroniarkę spowoduje, że dania z makaronów na stałe wejdą do twojego menu to jest jeszcze jedna pozytywna wiadomość. – od 2021 można dokupić do makaroniarki maszynę, która faszeruje Ravioli pobierając ciasto z makaroniarki, powodując, że za 1/3 urządzeń przemysłowych jesteś w stanie stworzyć małą manufakturę makaronu.
A jeśli chcesz zobaczyć urządzenie na żywo, zapraszam. Z przyjemnością przeprowadzę prezentację w twoim lokalu.