JAK ZROBIĆ ZUPĘ KREM Z MARCHEWKI Z SOKIEM POMARAŃCZOWYM?

Słodka marchewka to nie dość, że bogate w beta-karoten warzywo, który wpływa pozytywnie na wzrok, wzmacnia odporność, ale również wpłynie pozytywnie na naszą opaleniznę. Osobiście cenię ją za uniwersalność. Idealnie nadaje się jako dosładzający dodatek do wielu dań. Od klasycznego rosołu, bulionu warzywnego, po samodzielne dania jak marchew gotowana, karmelizowana czy właśnie krem z marchwi.

W wersji tradycyjnej słodkość marchwi, chcemy przełamać ostrzejszymi i bardziej rozgrzewającymi dodatkami, gdyż tak jak zupa z dyni, jest często spożywana na jesień, jako rozgrzewający obiad, chociaż ja mógłbym jeść ją cały rok. Dla osób, którym jednak marchwiowy krem jest nadal za słodki, polecam wersję kwaśniejszą z dodatkiem sokiem z pomarańczy, powodującym, ze krem jest słodko-ostro-kwaskowy.

Dodatkowo jest szybka w przygotowaniu i nie wymaga ona bulionu zwierzęcego. Składniki podane na około 2 litry gotowej zupy.

Składniki:

  • 600g marchewki
  • 1 cebula żółta
  • 2-3 łyżki oliwy z oliwek
  • 150g ziemniaków
  • 700ml wody lub bulionu drobiowego
  • 200ml soku pomarańczowego
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1/2 łyżeczki: sól, pieprz czarny, cukier, curry

Przyrządy:

Blender ręczny lub HotmixPRO

Przygotowanie:

Cebulę, imbir rozdrobnić (5s, obr.5). Dodać koncentrat i oliwę, i dusić 2 minuty/120°C/obr. 1. Do naczynia dodać marchewkę, ziemniaki i rozdrobnić korzystając z obr.5, 5sek.. Dodać pozostałe składniki i gotować przez około 25-30minut. (100°C, obr.1 PULSE). Gotową zupę zmiksować na gładką masę obr. 8, 1:15. Tak przygotowany krem, możemy podawać jako samodzielne danie polane np. słodką śmietanką z pietruszką lub z kawałkiem bagietki. Idealne będzie zarówno jako ciepły lunch do pracy jak również lekki rozgrzewający obiad.

Dodaj komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany.