Pamiętam jak moja babcia a potem matka, karmiła mnie taką lepką breją, której nie mogłem zjeść. Wtedy nie wiedziałem co to jest i konsystencja ni to zupy, ni to dania nie pasowała mi. Po latach dowiedziałem się, że nazywała to owsianką, chociaż teraz wiem, że przyrządzaliśmy co innego. Dla mnie owsianka do delikatnie plastyczne płatki, lekko posłodzone, z dodatkiem mleka, owocow lub syropu i polewy i takie danie proponuje podać twoim domownikom. Inaczej się do nich nigdy nie przekonasz.
Składniki:
200g płatków górskich lub blyskawicznych
200ml mleka krowie lub roślinne
200ml wody
50-70ml śmietany 36%
świeże maliny lub inne miękkie kwaśne owoce
płatki migdałowe, orzechy laskowe lub włoskie
2 łyżki cukru lub słodzika (odpowiednio wiecej)
cukier puder
Przygotowanie:
Do garnka, na małym ogniu, wlej wodę, śmietanę i mleko. Dosyp cukier i inne aromaty. Mieszaj do rozpuszczenia. Dodaj płatki, gotuj na małym ogniu, aż poczujesz, że masa jest gęsta i większość płynu wsiąknęła w płatki. Gotową masę przełóż do miseczek. Doda na wierzchu maliny, posyp bakaliami i cukrem pudrem przesianym przez sitko. Jedz na ciepło.
Wskazówki
Owsiankę możesz również przygotować na wodzie lub mlekach roślinnych w opcjach wegańskich. Jeśli dbasz o linie, najlepszym pomysłem będzie erytrytol zamiast cukru, dla zdrowia natomiast ksylitol. Możesz również pomyśleć o lasce wanilii lub cynamonu dodane do mleka, przed dodanie płatków. Możesz również wzbogacić owsiankę o inne płatki i otręby pszenne bogate w witaminy lub zmienić proporcje płatków do płynów, żeby konsystencja odpowiadała twoim potrzebom.
A jeśli szukasz przepisu na pyszne brownie, to zajrzyj na Megadietetyczne brownie, dla odchudzających się!