Jak zrobić spaghetti cacio e pepe, czyli makaron w sosie serowo-pieprzowym

pinit Zobacz galerię 1 zdjęcie

Przepis tak prosty, a tak smaczny. Mieszanka makaronu sera i pieprzu to trzy składniki, których połączenie jest aromatyczne, wyraziste, a co najważniejsze mało kaloryczne. Oryginalnie przepis ten pochodzi z Rzymu. Tam podawany najczęściej w wersji spaghetti alla chitarra, czyli kwadratowych w przekroju 2 milimetrowych nitek, o długości około 30 centymetrów. Najczęściej mieszankami serów są Pecorino Romano i Parmigiano Regiano, chociaż sam osobiście używam tańszego Grana Padano, czy nawet lokalnego Rubina. Ważne, żeby używany ser był raczej słony, aromatyczny i lekko pikantny, gdyż jego smak zdeterminuje całość. W oryginale makaron ten pływa w ogromnej ilości sosu, ale będąc na redukcji można to danie wykonać mieszcząc się do 500kcal na porcje. 

Trudność: Początkujący Czas Przygotowania 20 min Czas Gotowania 10 min Czas całkowity 30 minut
Porcje: 1 Kalorie: 470
Najlepsza pora roku: Nadaje się przez cały rok

Opis

Makaron spaghetti z pieprzem i serem. Idealny przepis dla kochających makaron, a przebywających na redukcji. Jedna porcja to tylko 470kcal. 

Składniki

Sposób przygotowania

  1. Gotowanie makaronu.

    Wstaw wodę w garnku, nawet 1l na każde 100g makaronu. Przepis jest na 1 porcje dla dorosłej osoby. Po zagotowaniu dodaj około 10-20g soli na każdy litr wody. Dodaj makaron. W czasie gotowania zetrzyj ser na dość drobnych oczkach. 

  2. Prażenie pieprzu

    Makaron suszony spaghetti gotuje się około 10 minut. Jeśli posiada przedział od-do, skup się raczej na tym dolnym. W okolicy 5. minuty (połowie czasu) wyjmij patelnie. Na suchej patelni dodaj zmielony czarny pieprz i podpraż go trochę. To jest, nie może dymić, ale ogień nie może być najmniejszy. Wyraźny zapach pieprzu unoszący się z patelni będzie świadczył o poprawnym jego uprażeniu. Pobierz kilka łyżek wody z gotującego się obok makaronu i dodaj na patelnie z pieprzem. Nie zdziw się, że zabulgocze. Jest spora różnica temperatur. Pozwól wodzie odparowywać i powtórz proces. 

  3. Pasta z sera

    Podczas odparowywania wody z patelni i gotowania makaronu. Pobierz niewielką ilość wody z makaronu (1-2 łyżki) i dodaj do startego sera. Następnie energicznie wymieszaj. Ser zacznie się rozpuszczać, powinna postać dość gęsta pasta, podobna do gęstości kisielu. Odstaw na bok. 

  4. Połączenie

    W tym czasie powinien być gotowy makaron. Przed odcedzeniem nabierz porcje wrzątku do szklanki/kubka. Odcedź makaron. Wrzuć go z powrotem do garnka, przełóż wodę z pieprzem. Jeśli jest jej za mało delikatnie podlej patelnie odlany wrzątkiem. Włącz garnek na bardzo mały ogień. Dodaj pastę z sera i energicznie wymieszaj. Uważnie obserwuj, jak zachowuje się ser z makaronem. Jeśli sos jest zbyt rzadki, musisz chwilę pozostawić go na ogniu, energicznie mieszając, najlepiej silikonową szpatułką, żeby dokładnie zbierać sos ze ścianek garnka.

    Jeśli za gęsty możesz dolać małą ilość odlanej wody z makaronu. Całość tego dania to idealna dla twoich kubków smakowych proporcja wody do sera i pieprzu.  

Wartości odżywcze

Wielkość porcji: 230g Porcje: 1 

Porcje: 1 Podwanie Kalorie: 469.99 kcal Kalorie z tłuszczu: 87.3 kcal Tłuszczy Całkowicie: 9.69  g Sód: 2  mg Węglowodanów Całkowicie: 70  g Białko: 23.89  g 

Notatka

Korzystaj z sera w kawałku i trzyj samodzielnie na drobnych oczkach. Produkty gotowe, nawet oznaczone "made in italy" są resztkami produkcyjnymi i zamiast tworzyć kremowy sos, najczęściej zbijają się w jeden kawałek, niszcząc całe danie. 

Nie używaj zbyt dużego ognia, bo zbyt wysoka temperatura spowoduje podobny efekt. Dania nie można odgrzać. Musi być wykonane i zjedzone w całości, więc nie nadaje się np. jako lunch do pracy. 

Słowa kluczowe: spaghetti, cacio e pepe, chitarra,
Plik poniżej
Karta Przepisów zasilana przez WP Delicious

Napisz komentarz

Twój adres e-mail nie zostanie opublikowany. Wymagane pola są oznaczone *